Donderdag 26 maart, was er een gemeenteraadsvergadering. Een bijeenkomst tijdens de coronacrisis. Voor onze samenleving geldt in deze crisis een streng beleid:

  • Niet meer dan met drie mensen op straat
  • Niet meer dan met drie mensen op visite
  • Bijeenkomsten en vergaderingen zijn verboden

De fractie van PvdA/GroenLinks heeft besloten niet aanwezig zijn bij deze raadsvergadering. Wij vinden het niet gepast om nu met 25 mensen te vergaderen.
Omdat wij niet de uitzondering willen zijn bij alle strengheid die de samenleving ondervindt.
Omdat wij solidair willen zijn met allen die beperkingen ondervinden.

Wij willen ook onze voorbeeldfunctie waar maken. Thuisblijven en niet vergaderen, zo doe je dat. In deze situatie probeer je alles om niet in groepen te vergaderen. Ook niet als je met 25 man afstand houdt. Ook niet als er aparte regels bestaan die deze vergadering toch mogelijk maken.

Maar er moet toch bestuurd worden?
Ja, en ondertussen moet je wel nadenken over wat redelijk is. De agenda van deze raadsvergadering bestond alleen uit hamerstukken, waarover iedere partij het eens was. Technisch is er geen enkel probleem om deze punten op de volgende gemeenteraadsvergadering te behandelen.

Waarom dan niet digitaal vergaderd?
Dat is nu volgens de wet nog niet toegestaan. Gezien de coronacrisis komt daar binnenkort verandering in. De regering komt binnenkort met nieuwe regels om raadsvergaderingen wel digitaal te houden.

In andere gemeenten zijn raadsvergaderingen uitgesteld. Dat had bij ons ook gekund.
Het is voor ons onbegrijpelijk dat de gemeente niet wil wachten op de nieuwe regels, niet de solidariteit op kan brengen, niet het voorbeeld wil zijn voor iedereen aan wie de overheid regels oplegt.

Daarom waren wij niet aanwezig bij de raadsvergadering van 26 maart.

Nico van Wijk
Anneliese van Oort
Frits van der Schans